Voertuigen uit Robbedoes:

 

Net als in Guust komen in Robbedoes heel wat mooie en gekke voertuigen voor. In Robbedoes heeft Franquin heel wat onbestaande voertuigen geplaatst. Sommige ervan zijn erg fantasievol, andere weer meer op de werkelijkheid gericht.

 

 

Ook hiervan beschrijven we er enkele:

 

De eerste Tarbot (Frans: Turbot). Deze auto kregen ze van de Tarbotfabriek. Ze hadden die namelijk geholpen met het beschermen van hun plannen voor deze auto. Dit is het proefmodel van de Neushoorn I en was zodus één van de eerste wagens met een Tarbotmotor. Nog meer bijzonder is dat het een sportmodel is. Het kan ongeveer 250 km/uur rijden.

 

Dit is dan Tarbot II, die ze kregen van

Ibn-Mah-Zoet, koning van een oliestaatje. Hij had hun oude auto in de prak gereden, maar gaf daarvoor dit nieuwe model. Net zoals bij de eerste Tarbot, kwam Kogels de Tarbot II uitleggen.

 

Doordat Ibn-Mah-Zoet de Tarbot II schonk aan onze helden, schonken zij deze wagen, een Dion Bouton, waarmee hij veilig kon mee leren rijden. Eerst gebruikte Kwabbernoot hem als “vervangwagen”. Hij heeft wel enkele technise snufjes. We zetten ze even op een rijtje:

1.      boven de koffer staat een schermpje met tekstjes. Deze staan er op: Pardon, Dank U en Sto***ling

2.      er staat een knopje in om verkeerslichten te doen verspringen

3.      er staat een buis op de motorkap waaruit afgewerkte olie komt om onbeschofte autorijders de les te lezen

4.      om niet op de bon gezet te worden tijdens je rijd, staat er een schroef op die voor de nummerplaat begint te draaien zodat die onzichtbaar wordt.

 

Een ander voertuig is bijvoorbeeld de Kwabberkopter, een uitvinding van Kwabbernoot om er een erfenis mee te winnen. De brandweer schafte er volgens de albums ook 2 aan. Onze helden hebben er enkele goede dingen mee kunnen doen. Ze hebben er bijvoorbeeld een kind mee uit een brandend huis gered. Ze hebben er ook een metomolbom mee geworpen naar een vijand die Robbedoes’ auto wou rammen.

 

 

 

 

ZantajetDe Wiebstraal is de tegenpool van de Kwabberkopter. Hij is wel vlugger, maar kan branden veroorzaken door de vlam die er van achter uitkomt!

 

 

 

Dit is een onderzeeër, ontworpen door de graaf van Rommelgem. Het is heel anders dan een gewone duikboot. Het is erg licht en niet waterdicht. Het is ook erg snel en kan tegen de waterdruk. Je kan er plat in liggen en zo sturen en met je voeten kan je starten en je versnelling versmijten. Er zit ook een “hydrojetpomp” in. Die zuigt water op en blaast ze weer weg. Zo komt de onderzeeër in werking. Die pompen kunnen ook draaien zodat je in een andere richting kan voortgeduwd worden.

 

BullesDe vijanden van Robbedoes in “Robbedoes en de Bobbelmannen”. Dit zijn de Bobbelmannen.

 

 

ZorgléoptèreDeze 2 voertuigen zijn Zwendelvoertuigen. Linksboven staat een Zwendeleopter en linksonder een Zwendel(m)obiel.

ZorglumobileDe eerste is razendsnel, de tweede is zeer behendig. Zwendel heeft weliswaar nog andere voertuigen gemaakt: raketten bijvoorbeeld.

 

 

Hieronder zie je enkele andere:

Een wagen van Frunnik

Een “brommertje” van Frunnik

De scooter van Ijzerlijm

 

Afbeeldingen: ©Dupuis

©Joris’ productions