De personages:

 

Ook in “Robbedoes en Kwabbernoot” komen heel wat figuren voor, de één al wat bekender dan de andere. Wie kent Spip, de Graaf van Rommelgem en Zwendel niet? Minder bekend zijn Wiebeling, John Helena, Itoh Kata, …

 

 

 

We beschrijven enkele ervan:

 

Robbedoes, de held, reporter van beroep. Niets maakt hem bang. Hij is weliswaar geen vechtersbaas, maar een sluwe vos. Hij bereikt dikwijls meer met list dan met geweld!

Robbedoes is nog jong en dus ook nog wat speels. Dat valt te merken aan de manier waarop hij zich soms met Kwabbernoot bezighoudt.

Spip is zijn beste vriend en de meest onafscheidelijke. Bijna altijd loopt Spip met hem mee. Door de jaren heen is Robbedoes weliswaar wel wat ouder én volwassener geworden. In het begin kunnen we hem 16 schatten, maar naarmate de reeks veroudert, wordt ook hij ouder. Van 16 tot zo’n 18 jaar en nu, het laatste album, lijkt hij wel meer dan 20!

 

Piet Kwabbernoot, 2de held, één van de beste vrienden van Robbedoes en hij is ook reporter (bij Humo(radio)). Hij is net het tegenovergestelde van Robbedoes. Hij kan bijna nooit zijn zenuwen bedwingen. Hij gaat er maar op los alsof het niets is. Kwabbernoot is een stuk ouder dan Robbedoes en is dus wat serieuzer. Soms toch! Dikwijls maakt hij zich belachelijk (al is dat niet altijd zijn eigen schuld) en maakt hij flauwe grappen. Zijn pijp is zijn lust en leven. Waarschijnlijk rookt hij die om zijn zenuwen te bedwingen. Mocht het zo zijn, dan helpt het absoluut niet! Bij Guust kan hij ze nooit bedwingen en hij schiet bijna altijd uit. Kwabbernoot is dan ook iemand die alles tot in de puntjes goed wil doen.

Een detail over Kwabbernoot: hij heeft een gevoelige neus.

 

Spip, de eekhoorn, is de meest trouwe helper van Robbedoes. Hij redt hem uit de meest bizarre situaties. Hijzelf vindt dat hij daar veel te weinig voor erkend wordt. Dikwijls wil hij dan weg uit de reeks. Spip kan ook erg gevaarlijk uit de hoek komen. Hij bijt dikwijls in de benen van mensen die hem niet aanstaan. Maar eigenlijk is Spip meer schuw dan gevaarlijk.

 

Paschasius Hilarius Adelbertus Ladislaus Graaf van Rommelgem is – naast Graaf – vorser. Zijn mysterieuze uitvindingen zorgen dat hij in Rommelgem als gek aanzien wordt. Dat is vooral te zien aan de burgemeester. In het eerste album met de Graaf (nr. 2) is hij erg gedienstig, maar erna waarschuwt hij iedereen voor de gekheid van de graaf. Misschien te meer doordat hij al meer dan 70 jaar is en omdat hij nogal afgelegen woont (op een heuvel).

De graaf heeft zelfs vrienden uit een ander heelal (zie nr. 26). Die wezens zijn dol op cider, en daarom heeft hij een ciderfabriek gekocht.

In album 2 (uit 1951) wordt de krasse zeventiger wereldkampioen in allerlei sporten en daardoor heeft hij zoveel geld. Vooral doordat hij wereldkampioen boksen werd. Zijn uitvinding ‘X1’ maakt hem uitzonderlijk sterk en vlug.

Zijn uitvinding ‘X4’ maakt hem dan weer uitzonderlijk begaafd. Andere middeltjes zorgen dat het vee vlekken krijgt en andere zorgen dat metaal erg zacht wordt (metomol).

eigenlijk is de graaf dus een vorser, maar hij vindt enkel uit om het de mensheid ten goede te komen en dus niet voor kwade bedoelingen.

Al zijn uitvindingen worden met paddestoelen gemaakt.

Nog even dit detail over de graaf: hij is dol op frambozensap.

 

marsupilami, één van de grote helden uit de stripverhalen van Robbedoes. Hij staat altijd weer klaar om een grapje uit te halen met Robbedoes, Kwabbernoot en vooral met Spip. Met hem doet hij de gekste dingen. Dikwijls helpt hij onze helden uit de meest bizarre situaties. Dat komt vooral door zijn bijzondere eigenschappen. Deze worden beschreven op zijn site bij Joris’ productions en zijn officiële site.

 

 

Ijzerlijm, Sofie genoemd in het laatste album, is net zoals Robbedoes & Kwabbernoot reporter. Altijd is ze beter en vlugger dan Kwabbernoot. Hij is dan ook vreselijk jaloers op haar. Niets brengt haar dan ook van haar stuk. Iedereen bekijkt haar als onbekwaam voor reporter omdat ze een vrouw is.

 

Stamper, ook wel eens Paaltjes of Plomp genoemd, is – volgens verhaal “de miniatuurtjes” – de apotheker van Rommelgem. Hij is altijd zat. Stamper duikt her en der op in Rommelgem, altijd weer met dezelfde kleren.

Soms zoeken de twee grote helden een spoor, maar dikwijls weet Stamper al iets. Zo heeft hij altijd iets te maken met de helden. Meestal gelooft niemand hem omdat hij altijd een ‘delirium tremens’ heeft.

De cafébaas van zijn stamcafé heet Leo, een namm die dikwijls in de strips voorkomt.

 

De burgemeester van Rommelgem is de man die de vele roddels over de Graaf in het dorp rondstrooit. Zijn burgers geloven alles wat hij zegt. Hij is dan ook – volgens hen – een eerste klas redenaar. Dat is te zien in vele albums waar hij ellenlange toespraken houdt. Meestal gebeuren die tijdens de onthullingen van een standbeeld. En wat voor standbeelden! Bijna allemaal van hemzelf. Dus kunnen we stellen dat de burgemeester erg ijdel is.

 

Zwendel WAS één van de grootste vijanden van onze helden. Onder de naam Z nam hij steden in en herschiep de bewoners tot Zwendelmannen, zijn volgelingen. Niemand kwam daar ooit achter, omdat hij speciale apparatuur bezat, die er voor zorgde dat niemand hem kon bereiken. Die apparatuur, die ook de Zwendelmannen maakte, heet de Zwendelgolf. Eigenlijk hypnotiseert het mensen en Zwendel kan met hen doen wat hij wilt. De Graaf, een oude studiegenoot van de wat onstuimige Zwendel, wist hem weliswaar te overwinnen en door Zwendels eigen fouten is Z een vriend voor onze helden geworden. 

De meeste van zijn zwendelmannen waren agenten, omdat zij gezag hebben en dat was wel nuttig voor Zwendel.

 

Wiebeling, de neef van Kwabbernoot, kunnen we omschrijven als de grootste vijand van Robbedoes & Kwabbernoot. Doordat zij hem van de troon stootten in album nr.7 zint hij altijd op wraak. Op de meest onmogelijke manieren maakt hij het leven zuur van de 2 helden zuur.

 

Frunnik, ook wel Paaltjes of Pennewip genoemd, is secretaris van de gemeente Rommelgem. Hij is altijd erg gedienstig voor de burgemeester en die steunt hem dan ook altijd. Frunnik zou alles doen voor de burgemeester.

Frunnik schaft zich de meest gekke voertuigen aan. Hierboven zie je hem met een fiets met een motortje op. Een andere keer kunnen we hem een wrak zien kopen en nog een andere keer zien we hem met een wrak (niet hetzelfde) rijden.

 

John Helena, bijgenaamd de moeraal, WAS een gevreesde schurk die ooit een boot deed zinken om daarin een schuilhol te kunnen maken. Hij werd wel gesnapt door Robbedoes. Wat de moeraal niet wist, is dat er in de boot goud lag. Daarom ontsnapte hij uit de gevangenis om het goud eruit te halen. Hij werd er weliswaar in verhinderd.

In “Virus” kunnen we lezen hoe John Helena zich bekeerde. Hij had er zich ontdaan van zijn kwaadaardigheid.Itoh Kata, een Japanse geleerde, is een erg gekke persoon. Altijd goedlachs, en gek gedragend. Doordat hij net als de graaf geïnteresseerd is in paddestoelen is het zijn vriend geworden. We zien hem weliswaar alleen maar in de strips van Fournier.

 

Vito Fiasco, een erg onnozele boef, komt enkel voor in de albums én tekenfilms van Tome & Janry. Hij is meer dom dan gevaarlijk. Daarom zijn Robbedoes en Kwabbernoot hem altijd te vlug af.

 

Schwarz (links) en Black (rechts), twee geleerden, doken voor het eerst op in nr. 7, toen de graaf een “metomolbom” wou uitvinden. Later kwamen ze nog terug bij de dinosaurus (nr. 14). Ze lijken wel erg geschift, maar dat zijn ze in geen enkel geval! Jammergenoeg komen ze enkel bij Franquin voor.

 

De bioloog, een grote vriend van de graaf, dook ook slechts 2 keer op en ook enkel bij Franquin. Die 2 verhalen staan beiden in nr. 14. Hij staat altijd klaar om de graaf te helpen. Als de dinosaurus uit nr. 14 dan groter is, verdenkt de graaf weliswaar direct de bioloog. Hij wist immers van het bestaan af van X2, het verouderingsmiddel van de Graaf. Uiteindelijk had de Marsupilami het gedaan. Men kwam er nooit achter, maar de graaf geloofde de bioloog uiteindelijk toch toen die zei dat hij het niet deed.

 

Jochem, de enige politieagent van Rommelgem, dook op in de 2 avonturen met Zwendel (nrs. 15 & 16) van Franquin. Hij doet zijn taak uitstekend in Rommelgem. Hij was ooit Zwendelman, maar de Graaf haalde hem vlug weg van Zwendel. Hij vergat weliswaar Jochem uit zijn Zwendeltoestand te halen. Daardoor werd hij de schrik van Rommelgem. Iedereen dat hij tegenkwam verlamde hij met zijn Zwendelgolf.

 

Eugenius of Dirk lijdt aan heel erge slaaploosheid. Ooit had hij in geen 10 jaar geslapen totdat hij d.m.v. de Zwendelgolf het kasteel van de graaf moest ineenkloppen. Heel Rommelgem was onder invloed van de Zwendelgolf en zodus ging iedereen naar het kasteel. Om te voorkomen dat iedereen het kasteel ging inkloppen, gooide Robbedoes een slaapverwekkend middel van paddestoelen naar hen. En zo sliep Eugenius voor het eerst in 10 jaar. In het 2de Zwendelverhaal koopt hij bij de apotheker een nieuw slaapmiddel. Jochem als Zwendlman verdooft Eugenius en neemt de slaappillen in. Zo kwam Jochem aan zijn eind van Zwendelman.

 

Gustaaf, een boer uit Rommelgem, krijgt het altijd hard te verduren als er iets gebeurt in Rommelgem. Hij vertelt het dan aan iedereen, maar niemand gelooft hem. Dat komt waarschijnlijk doordat hij zo oud is.

Ook hij komt alleen bij Franquin voor.

 

Wim of Roeltje, die na de strips van Robbedoes door Franquin baas werd over de Marsupilami, dook voor het eerst op in nr. 14. hij haalde daar papier en schrijfgerei voor de burgemeester van Rommelgem, die aan een  toespraak werkte.

Meer informatie over Wim kan je lezen bij de Marsupilami. Klik daar in de zijbalk op “Personages” en zoek naar Wim.

 

In de reeks komen ook nogal veel pompbediendes voor. Ze werken voor Vroup, een benzinebedrijf en soms ook nog voor andere bedrijven zoals Gloup voor olie. Telkens zit de oe-klank erin.

 

Afbeeldingen: ©Dupuis & Marsu’ productions & Joris’ productions

©Joris’ productions