De personages

Tijdens de geschiedenis van de Marsupilami zijn we heel wat personages tegengekomen. Zowel bij Robbedoes en Kwabbernoot als bij zijn eigen reeks. Al deze personages hebben we hier even op een rijtje gezet zodat je ze gemakkelijk herkent als je de strips eens leest.

 

Deze Marsupilami is niet dé Marsupilami zoals we die kennen uit de strips. Hij is minder wild, veel speelser en heeft meer vlekken. Voor de rest is hij wel dezelfde. Ja, je ziet het al: deze Marsupilami is dé Marsupilami uit en van Robbedoes & Kwabbernoot! Dankzij hem zijn we heel wat te weten gekomen over de Marsupilamisoort. Vooral zijn instincten werden ontdekt bij Robbedoes en Kwabbernoot. We kwamen ook te weten dat hij zich perfect kan aanpassen in de West-Europese wereld. En hij doet het nog met plezier ook! De Marsupilami wou immers niet meer scheiden van Robbedoes en Kwabbernoot, én Spip natuurlijk. Samen waren ze de beste vrienden en ze deden de gekste spelletjes. Dat was waarschijnlijk één van de redenen waarom deze Marsupilami altijd op zoek ging naar zijn vrienden, hoe ver ze ook waren. In deze tijd kwam Robbedoes erachter dat het dier een amfibie zou zijn. Later werd dat wel veranderd tot eierenleggend zoogdier. Zijn wetenschappelijke naam is ook veranderd: van “Marsupilami fantasii” (waarschijnlijk naar Kwabbernoot genoemd) en van “Marsupilami franquini” (naar Franquin natuurlijk).

 

Deze Marsupilami is dan wel weer die uit de stripreeks. Hij is veel wilder en heeft een mooi gezinnetje. Het grote verschil met het oudere, tamme exemplaar van hierboven is dat hij een stuk minder stippen heeft. Maar voor de rest zijn ze dezelfden. Even woest, even groot, even lief, … Helemaal dezelfde dus!
Dit exemplaar begon zijn carrière ietsje later dan de Marsupilami van Robbedoes en Kwabbernoot. In “Het nest van de Marsupilami’s” kun je zijn liefdesavonturen zien, en daar ziet hij er nog uit zoals de Marsupilami van Robbedoes en Kwabbernoot. Wel ingewikkeld, maar laten we het zo stellen: na enkele jaren stilte rond hem is hij ook wat veranderd. Veel maakt het immers niet uit! We herkennen hem nog steeds, ook na de kleine aanpassingen. En dat is toch het voornaamste, niet?

 

Het gezin van de Marsupilami van hierboven is ook erg spectaculair. Het vrouwtje en mannetje zijn onafscheidelijk en ze zorgen samen voor de kinderen, en dat zijn er in dit geval 3. We beschrijven het gehele gezinnetje hieronder even:

·         Het mannnetje, alias dé Marsupilami: de leider en beschermer van het nest. Hij zorgt ook voor het eten van de jongen.

·         Het vrouwtje, alias de Marsupilamia: veel sierlijker dan het mannetje, maar ook wat zwakker. Ze laat zich immers makkelijker vangen, maar ze kan dan ook altijd rekenen op de hulp van de Marsupilami, haar man dus.

·         Bobo,het zwarte jong is het sterkste van de drie. Hij is even wild als zijn vader en dat laat hij ook dikwijls blijken door bijvoorbeeld te tonen dat hij al heel zelfstandig is. Waarschijnlijk hangt de wildheid vast aan zijn zwarte kleur, wat men melanisme noemt. Bij zwarte panters is het normaal dat ze veel woester zijn dan de “gewone” dieren. Bij de Marsupilami’s lijkt het dus ook zo te zijn.

·         Bibi, het gele jong met de krul (het achterste jong op de tekening), is het meisje van de bende. Ze is even sierlijk als haar moeder, maar ze is geen dom blondje! Ze is dus erg slim en haar vernuft hielp haar en haar 2 broertjes goed toen ze in de Monte Urticando moesten overleven.

Bibu, Het gele jong met de dikke buik: dit is het andere jongetje. Hij en zijn zusje waren moeilijk uit elkaar te houden, maar later kreeg zijn zusje stippen wat het dus makkelijker maakt. Hij kreeg die stippen niet omdat die er pas komen als de Marsupilami volwassen wordt, wat bij Bibu dus nog niet het geval is. De belangrijkste eigenschappen van deze Marsupilami is dat hij lui en gulzig is. Toch weet hij zich te redden in de Monte Urticando. Zeker als hij met zijn broertje en zusje samenwerkt. Hij mag dan wel lui zijn, maar hij is ook erg slim en schattig. Eén nadeeltje (voor zichzelf dan): hij is een grote pechvogel!

 

De grote vijanden van de Marsupilami’s zijn de jaguars. Ze lusten wel een verse Marsupilami(a). Ze moeten de smaak wel erg te pakken hebben, want ze geven het nooit op. Dat zijn dan ook de enige dieren, de andere vijanden geven het steeds op. Behalve de mens dan nog natuurlijk. Maar dat zijn geen dieren – dat zeggen ze toch zelf. Maar de jaguars zijn toch heel anders. Ze denken steeds slimmer te zijn dan de Marsupilami’s, maar steeds weer belanden ze bij de piranha’s of krijgen ze enkele rake klappen te incasseren. Maar toch… komen ze elk verhaal terug!

 

De ragebol is een bijzonder vogeltje dat enkel in Palombië voorkomt. Het is de enige vogel met oren en hij staat bekend om zijn nieuwsgierigheid en koppigheid. Hij is ook zo goed als immuun voor een soort vrucht die andere wezens zat maakt. Maar het belangrijkste is dat hij een grote vriend van de Marsupilami’s is. Tegenwoordig zien we hem niet meer veel, maar hij was tot voor kort de beschermer van de kleine Marsupilami’s en de waarschuwer voor het hele gezin. Zijn naam komt van zijn typische kreet “rarara gbol” of kan ook komen van het rechtopstaande haar op zijn hoofd.

 

Bip en Sarah zijn twee blanke kinderen die proberen te overleven in de groene hel, de jungle dus. Het zijn broer en zus, maar in “Baby Prinz” lijken ze toch wel verliefd op elkaar. Foutje van de auteur? Gelukkig veranderde het karakter van de figuren niet, zodat we dat dus wel kunnen beschrijven. Bip is een knorrige en driftige jongen, maar hij heeft er wel zijn redenen voor. Hij heeft ook een hekel aan baden. Sarah is wat anders: ze is de baas van het duo en moppert steeds over de dommigheden van haar broer. Hoe beiden in de jungle terecht zijn gekomen is ons een raadsel, maar we weten wel dat ze er goed kunnen overleven. Ze hebben er zelfs een ruime boomhut met een lift. Een lift? Jazeker, de slang Balboa die hen optilt tot in de hut. Wat ze met de Marsupilami te maken hebben? Nogal veel: het is hun vriend. Hij haalt vaak fratsen uit met hen, vooral met Bip dan, en ze beleven samen wat avonturen, waar vooral de Marsupilami de 2 kinderen uit benarde situaties helpt, terwijl zij net hem willen helpen.

 

Noé (de clown op de tekening), is de oudste figuur uit de stripgeschiedenis van de Marsupilami. Jij kwam al voor bij Robbedoes en heeft ook bij de Marsupilami zelf al enkele albums waarin hij voorkomt. In Robbedoes kwam zijn ware aard al onmiddellijk naar boven: vriendelijk voor dieren, onuitstaanbaar voor de mensen. Dat is steeds zo gebleven en ook na z’n comeback blijkt hij veel liever bij de dieren. Hij is zelfs zo’n dierenvriend dat hij ze door ze nog maar aan te kijken kan temmen. Hij kan ze zelfs de gekste en de meest uiteenlopende dingen laten doen.

Noé’s grote vriend is Mars, een zwarte Marsupilami. Hij is geboren in gevangenschap en Noé heeft hem opgevoed. Natuurlijk kent hij dan wat kunstjes. Hij kan bijvoorbeeld circusnummers opvoeren, maar eveneens enkele gezelschapsspelletjes spelen, al doet hij dat wel niet op een eerlijke manier. Hij is ook verzot op John Wayne, en daardoor vecht hij ook als die westernheld. Zo’n dier kan natuurlijk niet overleven in de jungle, maar door de ontsnapping van bij Zagablione (zie “Mars, de zwarte”) heeft hij op zijn eigen voeten moeten leren staan. Nu heeft hij daarbij de hulp van een knappe zwarte Marsupilamia, Venus. Zij is een verleidster, want ze heeft zelfs dé Marsupilami proberen te verleiden. Het lukte natuurlijk niet, maar ze heeft het toch geprobeerd. Een echte vrouw dus.

 

 

Remi (met de bruine jas) en Collin (met het rood hemd) zijn de twee mensen die voor de Marsupilami zorgden toen ze nog in de menselijke jungle leefden, de stad dus. Ze werken beiden voor de televisie en de Marsupilami heeft hen vaak geholpen bij hun carrière, maar die werd het waarschijnlijk beu. Hij keerde terug naar zijn nest in de jungle.

Op de afbeelding is ook een papegaai te zien. Dat is een roodstaartpapegaai die het haat als je hem ara noemt. Hij vindt zichzelf stukken slimmer. Zijn naam is Lorrebaal of (zoals in nummer 10) Grottebrol. Na het schatavontuur van Colin en Remi is hij bij hen ingetrokken. Daar is hij begiftigd met de taak om de Marsupilami te beschermen. Hij volgt hen dan ook overal, soms met risico voor zijn eigen leven.
De rare professor op de foto is een vreemd personage. Eigenlijk weten we zo goed als niets over hem, behalve dat hij enorm slim is. Hij duikt her en der op in de strips, maar voor de rest… weten we helemaal niets.

 

Wim of Roeltje was de eerste vriend van de Marsupilami in diens eigen reeks. Niet de reeks zoals we die nu kennen, maar een reeks van net na Robbedoes met enkel gags. De gags zijn immers terug te vinden in “Tembo Taboe” en “Guust en de Marsupilami”. Daar zien we Roeltje met een blauwe jas, sjaal en muts op, hier zie je hem bij zijn eerste optreden in “Robbedoes & Kwabbernoot”. Roeltje was de ware vriend van de Marsupilami en samen vormden ze een prachtig duo. Van alles deden ze samen, maar het heeft niet mogen duren. Roeltje verdween uit de Marsupilami, nog lang voor de comeback van het geel-zwarte dier.

 

Dit creatuur is een Chahuta-indiaan. Thaaswheervergeete is zijn naam en hij is net zoals zijn stamgenoten dol op Marsupilamivlees. Gelukkig laat de Marsupilami zich niet vangen. En de Marsupilami haat Thaaswheervergeete ook niet, want hij levert hem vaak lekkere piranha’s op. Thaaswheervergeete is dan ook visser op piranha’s. Hij is allergisch voor de Marsupilami, want vanaf dat hij het woord “Marsupilami” nog maar hoort, krijgt hij een woedeaanval. Begrijpelijk als je weet dat zijn stam hem enorm zou eren als hij met een Marsupilami naar huis kwam. Het blijft voor ons echter een raadsel hoe de Chahuta’s de smaak van gebraden Marsupilami kennen, want het beestje is echt niet te vangen. Gelukkig krijgt Thaaswheervergeete er nooit één te vangen omdat hij zo stuntelig en dom is.

 

De inzittenden van dit bootje zijn vijanden van de Marsupilami. De laatste in het bootje, diegene die roeit dus, is Tezhebete. Hij is de stuurman van kapitein Bombonera, die in het midden van het bootje te vinden is. Bombonera is een verschrikkelijke baas, want hij roept altijd enorm luid naar Tezhebete. Bombonera is natuurlijk niet de kapitein van dat kleine bootje, maar van de Sante Calamidad. Die boot wordt eventueel verhuurd voor rondreizen op de Rio Soepme Balledjes. De figuur met de geweer op de tekening is zo iemand die van die verhuur gebruik heeft gemaakt. Hij jaagt al meer dan 20 jaar op de Marsupilami en is daarmee de menselijke vijand nummer 1 van de Marsupilami. Jawel, je hebt hem vast al herkend: Bring M. (of ‘M) Backalive, jager op groot wild. Hij heeft echter wel enig respect voor de Marsupilami’s: hij doodt ze niet! Nee, hij wil ze levend om ze te kunnen laten bestuderen. En hij is jammerlijk genoeg al enkele keren in zijn opzet geslaagd. Hij heeft al Marsupilami’s gevangen, maar nooit de grote Marsupilami. En die Marsuutjes en Marsupilamia (en ook Mars) die hij al gevangen heeft, zijn al lang weer bevrijd door dé Marsupilami. Ze hebben nooit lang vastgezeten overigens.

 

Dit diertje, een panda, lijkt op het eerste zicht niets met de Marsupilami te maken hebben, maar toch. Het diertje is in Palombië binnen geraakt door 2 Chinezen die het bij zich hadden in Palmobië. Waarom ze het bij zich hadden weten we niet, maar we weten wel dat het allemaal legaal is. Spijtig genoeg stortte het vliegtuig waarin het beestje vervoerd werd neer. De dappere Chinezen hebben het beestje hun parachutes gegeven, maar daarmee was het niet gered. De Marsupilamia heeft het beestje echter onder haar vleugels genomen wat weeral bewijst dat het dier altijd de zwakke beschermt.

 

Deze blanke uit Palombië is Helmut. Hij is de piloot van het vliegtuig dat neerstortte, waarin de panda dus zat. Hijzelf heeft eigenlijk NIETS met de Marsupilami te maken, maar hij is toch wel belangrijk want we komen hem meermaals tegen. Hij is verschrikkelijk verzot op geld en dat is dan ook het enige wat telt in zijn leven. Hij wou het wel investeren! Jazeker, in een nieuw vliegtuig, maar het is er nog steeds niet van gekomen, vandaar ook het ongeluk met het vliegtuig. Het kwam nog uit de Eerste Wereldoorlog en het had er zelfs in meegedaan, met neerstorten uiteraard. Helmut zelf zal er vast zelf mee gevlogen hebben in de Tweede Wereldoorlog, want hij kent het vliegtuig door en door en hij heeft het vast al héél lang. En het is bovendien ook een Duitser!

 

Lucas is een circusjongen. Zijn ouders zijn Hercule en Vanda (zie hieronder). Hij is één van de weinigen die de Marsupilami’s begrijpt en er op de koop toe mee bevriend is. Samen beleven ze in het circus van Zageblione (zie ook verder) de dolste avonturen. Bovendien zijn ze met zijn tweetjes zeer inventief. Samen nemen ze risico’s, die voor geen van beiden nadelig uitdraait normaal. Maar dan spreken we niet over de gevolgen voor andere mensen…

Lucas heeft ook het ongeluk vaak slachtoffer te zijn van Zagablione’s grollen. De Marsupilami helpt hem daar meestel feilloos door. En er is nog één iets waar Lucas als de dood voor is: school! Omdat hij circusjongen is, moet hij constant van school veranderen (het circus blijft ook niet op één plaats), maar hij moet ook veel minder gaan. Zijn trainingen voor acrobaat, die hij hard nodig heeft, nemen nu eenmaal ook veel tijd in beslag.

 

Vanda en Hercule zijn de ouders van Lucas. Hercule moet zijn zoon vooral opleiden als circusartiest, Vanda moet dan weer vooral zorgen dat Lucas naar school gaat. Beiden hebben ze dus een héél moeilijke opdracht, want Lucas gaat niet graag naar school en is soms een echte kluns. Alleen met de Marsupilami kan hij bergen verzetten. Maar zoals ouders zijn, bekijken ze de situaties nu eenmaal anders dan de jongen zelf.

 

Eerst was het een héél erge vijand van de Marsupilami, later werd het zijn grote baas: Zagablione. In de tijd van de Marsupilami bij Robbedoes liet hij dat arme dier kidnappen. Hij sloot het op in een kooi en verdiende hopen geld met zijn circus (want daar is hij uitbater van). De Marsupilami steelde de show, en Zabaglione werd populair met zijn circus omdat het het enige was met zulk dier. Natuurlijk vonden Robbedoes en Kwabbernoot hun diertje terug en gaven ze Zabaglione zijn verdiende loon. Na een paar jaar rust dook die laatste echter weer op. Ook deze keer met zijn circus, trekkend door Zuid-Amerika. Ook toen had hij een Marsupilami, namelijk Mars, van Noë. Die laatste 2 vluchtten gelukkig uit zijn tirannie. In de laatste albums is het circus echter nog maar eens aanwezig, en deze keer heeft de geduchte Zagablione de Marsupilamifamilie uit Palombië onder zijn hoede. Nog steeds even belust op geld en ook nog steeds even zenuwachtig en kwaad probeert hij allerlei dingen te doen met de Marsupilami. Het beestje heeft echter een eigen willetje en hij luistert zeker niet naar boosaardige mannen als Zagablione. De baas van het grote circus misrekent zich dan ook geregeld aan het dier, dat al zijn plannetjes mooi door lijkt te hebben.

 

 

Dat waren ze dan. Als je suggesties hebt of als je fouten ontdekt, dan mag je dat altijd melden door een E-mail te sturen naar webmaster@jorisproductions.tk.

 

 

 

 

©Joris’ productions