Geschiedenis

 

De Marsupilami heeft een al enorm lange geschiedenis achter de rug. Hij werd geschapen in de jaren 50 en gaat dus al meer dan 40 jaar mee. Geen wonder dat het beestje dus wel wat te vertellen heeft. Lees de vertelling zelf, hier!

 

 

 

·                     Het begon in januari 1952. Meer zelfs: het begon op de laatste dag van die maand. De Marsupilami verscheen op die datum in Robbedoes en de erfgenamen.

·         1952-1968: het ene verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot volgt het andere op.

·         1954: De marsupilami krijgt voor het eerst een strip naar hemzelf genoemd: de roof van de Marsupilami. Natuurlijk van Robbedoes en Kwabbernoot.

·         In 1955 proberen Robbedoes en Kwabbernoot de Marsupilami terug te brengen naar Palombië. De Marsupilami wil echter niet.

·         In 1957 komen we te weten dat de Marsupilami een amfibie is. Later wordt dat wel vervangen door eierleggend zoogdier.

·         In 1958 spreekt de Marsupilami voor het eerst.

·         In 1960 leren we weer heel wat bij over ons geel met zwarte diertje. Het krijgt weer een album naar hem genoemd: Het nest van de Marsupilami’s. IJzerlijm gaat op zoek naar de Marsupilami’s en maakt een film. Die film zien we in dat album. Prachtige nieuwe onthullingen én het is tevens de geboorte van de Marsupilami uit de stripreeks “Marsupilami”! Ook zijn vrouwtje wordt geschapen en we zien hoe de jongen van die 2 geboren worden.

·         De jaren verstrijken en de Marsupilami komt in elk album voor.

·         1968: Franquin stopt met Robbedoes. Hiermee maakt hij ook een einde aan de avonturen van de Marsupilami in Robbedoes. Hoewel…

·         In de jaren die volgden kwam een echt dieptepunt in de carrière van de Marsupilami. In 1970 kwam “De goudmaker” uit, de eerste Robbedoes en Kwabbernoot van de nieuwe tekenaar, Fournier. Franquin tekende er nog de Marsupilami in, maar daarna trok Franquin zich volledig terug uit Robbedoes en Kwabbernoot. Tenminste, na 1974. Toen verscheen de laatste Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin, Tembo Taboe. Daarmee trok Franquin ook de Marsupilami terug uit de reeks. Hij had alle figuren namelijk aan Fournier gegeven, BEHALVE de Marsupilami.

In die jaren was de Marsupilami ook te zien bij Roeltje, maar dat waren gags en de reeks heeft nooit veel gepresteerd, niettemin het erg leuk was.

·         In 1977 was de Marsupilami terug! Na jaren van verwaarlozing kwam hij terug. Af en toe zagen we hem in Guust (op de achtergrond op een blad papier getekend), maar nu kwam hij echt weer op de voorgrond in “Le Trombone Illustré”. Franquin tekende voor die Franse bijlage van weekblad Robbedoes de cover. En op die cover stond altijd een soort bisschop én ook de Marsupilami. De Marsupilami was terug! Hoewel hij er geen enkele belangrijke rol vervulde.

·         In 1987 tenslotte kwam de Marsupilami EINDELIJK écht terug! Hij kreeg een eigen stripreeks én een uitgeverij, Marsu Productions S.A.M.. Batem begon het diertje te tekenen en Franquin deed het opzichterwerk. Zijn figuur was in goede handen terecht gekomen en hij kon rust nemen. 10 jaar later zou het zijn eeuwige rust zijn.

·         In de jaren 90 heeft de Marsupilami rake klappen gehad. Walt Disney begon met het maken van filmpjes over het leuke diertje, want Franquin had de rechten verkocht. Intussen zijn ze al weer terug, maar er heeft een spannende rechtszaak plaatsgevonden. Kijk voor meer details bij “Disney”.

·         1997: de Marsupilami verliest zijn vader. Franquin sterft! De rechten die Franquin had over de Marsupilami, worden overgedragen aan Batem, zijn tekenaar.

·         In september 1999 kwam de officiële Marsupilamisite op het WWW.

·         In 2000 kwamen de eerste échte tekenfilms van de Marsupilami op TV.

·         En de stripreeks, die gaat nog steeds door!!!

 

 

 

 

©Joris’ productions