à la Disney

 

Op het eerste zicht lijken de Marsupilami en Disney helemaal niets met elkaar te maken hebben. Toch is er een band tussen beiden. Zowel op goed als slecht vlak. Franquin was immers van in zijn jeugd in de ban van Disney. Disney is immers ook gestart met een tekencarrière. Franquin mocht Disney wel goed vinden, op het eind van zijn leven komt er dan toch nog een ruzie tussen beiden. Geen klein ruzietje, maar een heuse rechtszaak van Franquin gericht tegen Disney. Hij eiste maar liefst zo’n 8,25 miljoen € (335 miljoen Bef/18 miljoen gulden) en spendeerde daarbij 0,83 miljoen € (34 miljoen Bef/1,8 miljoen gulden) aan advocaten. Waarom hij dat deed? Dat is een lange geschiedenis, die toch maar heel kort duurde…

Marsu productions verkocht namelijk de rechten om de Marsupilami in het buitenland te exploiteren aan Disney. Als vergoeding zouden ze 2 miljoen Amerikaanse dollars per jaar krijgen. Marsu stelde als voorwaarde dat Disney alles moest doen om de Marsupilami even beroemd te maken als Mickey Mouse. In 1990 begon Disney dan ook met het maken van 13 tekenfilms met de Marsupilami.

Maar de Marsupilami werd opzijgeschoven voor andere tekenfilms. Zijn tekenfilms werden dus niet uitgezonden waarmee hij ook niet meer hoefde te rekenen op een plaatsje tussen andere sterren. De belofte om hem even beroemd te maken als Mickey mislukten dus.

Daarenboven werd de Marsupilami niet behandeld op de manier waarop Marsu dat deed. De Marsupilami heeft namelijk 3 kinderen en een vrouw. Disney liet hen gewoon weg tot groot ongenoegen van Marsu en Franquin. En daardoor is er dus een rechtzaak aangespannen tegen Disney.

 

De rechtszaak werd door Marsu productions en Franquin gewonnen waardoor Disney niet meer hoefde te rekenen op steun van deze Belgische trots. Marsu begon dan ook maar zelf tekenfilms te maken, die in 2000 eindelijk af waren.

 

Dus vergeet nooit dat Disney’s Marsupilami volledig vals is! In de winkelrekken kan je ook enorm veel producten van de Marsupilami aantreffen. Maar pas op! Ze kunnen ofwel vals zijn (en dat is meestal het geval) ofwel van Disney zijn. Die zijn dan ook niet de hele echte. Een echt Marsupilami-product herken je door te zoeken naar “©Marsupilami” op of bij het product.

 

Zo ziet het logo van de Disney-Marsupilami er uit. Het logo van de echte Marsupilami kun je bovenaan deze pagina vinden.

 

Zo zag de Disney-Marsupilami er uit. De gorilla is al weer een beeld dat op niets slaat. In Palombië leven geen gorilla’s. Bemerk ook het verschil met deze Marsupilami en de echte: deze heeft minder stippen en zijn blik is volledig anders, dat ligt aan de tekenstijl natuurlijk. Zijn neus is ook een stukje kleiner. Hij lijkt dus niet eens op de échte Marsupilami!

 

 

 

 

©Joris’ productions