Albums

 

Titel: Kuifje in het land van de Sovjets

Originele titel: Tintin au pays des Soviets

Eerste druk: 1929

 

Dit album was het begin voor de carrière van Hergé. Kuifje is in dit album erg “slecht” getekend, toch in vergelijking met de andere albums. Waarschijnlijk heeft het er ook wat mee te maken dat het album nooit in kleur verscheen.

 

Inhoud: veel fantasie, veel geluk. Kuifje treft alle mogelijke vijandige zaken van het Rode Paradijs aan en raakt er telkens zonder ergs uit.

Titel: Kuifje in Afrika

Originele titel: Tintin au Congo

Eerste druk:

·         Zwart-wit: 1931

·         Kleur: 1946

 

Inhoud: een wat rascistische kijk op de Zwarten. Anderzijds erg leerrijk met de verschillende diersoorten, maar het is echt wel opgeblazen hoe Kuifje er hier en daar in slaagt om zaken voor mekaar te krijgen. Je ziet wel de veranderingen van de inhoud in vergelijking met album 1. Er is één grote vijand die tot een bende behoord. Die bende kan Kuifje uiteindelijk oprollen in het volgende album.

Titel: Kuifje in Amerika

Originele titel: Tintin en Amérique

Eerste druk:

·         Zwart-wit: 1932

·         Kleur: 1947

 

Inhoud: er komen zekere sterkte in de verhalen vanaf dit album. Kuifje moet voor zijn werk naar Amerika, maar kan daarbij ook een bende oprollen die hem al geplaagd heeft in Afrika.

Titel: De sigaren van de farao

Originele titel: Les cigares du faraon

Eerste druk:

·         Zwart-wit: 1934

 

Inhoud: Kuifje krijgt de kans om met een archeoloog een piramide te verkennen. Al gauw komt hij daardoor een opiumbende tegen het lijf die hem probeert klein te krijgen. Kuifje weet er echter telkens van te ontkomen door bijvoorbeeld Bobbie voor dolle hond te laten doorgaan. Uiteindelijk rolt hij – met de hulp van de Maharadja – de bende op in India.

Titel: De Blauwe Lotus

Originele titel: Le Lotus Bleu

Eerste druk:

·         Zwart-wit: 1936

·         Kleur: 1946

 

Dit album is zowat het best gekende en meest reële verhaal uit de hele reeks. Het was dan ook het eerste van Kuifje dat op echte feiten is gespeeld.

 

Inhoud: Kuifje krijgt weer te maken met een gif dat hij in het vorige verhaal al te zien kreeg. Kuifje probeert een slachtoffer van dat gif te helpen door naar China te gaan, waar hij heel wat meemaakt, en ook weer met opium!

Titel: Het gebroken oor

Originele titel: L’oreille cassée

Eerste druk:

·         Zwart-wit: 1937

·         Kleur: 1947

 

Inhoud: Kuifje probeert een raadsel op te lossen en moet daarvoor eerst de moordenaar van een beeldhouwer zien te vinden. Maar er zijn nog andere kapers op de kust die heel andere ideeën hebben. Kuifje komt ze zelfs in het leger van San Theodoros tegen.

Titel: De Zwarte Rotsen

Originele titel: L’ile noire

Eerste druk:

·         Zwart-wit: 1938

 

Inhoud: Kuifje hoort dat er een vliegtuig neergestort is in Engeland. Tot zijn grote verbazing had hij het vliegtuig al eerder gezien, wat er toe leidt dat Kuifje naar Engeland vertrekt. Weer door een vliegtuig belandt hij dan in Schotland waar iedereen de Zwarte Rotsen vreest. Kuifje trekt er heen, want hij denkt dat daar de sleutel tot het raadsel ligt. En dat klopt… De schuilplaats van gevreesde valsemunters.

Titel: De scepter van Ottokar

Originele titel: Le sceptre d’Ottokar

Eerste druk:

·         Zwart-wit: 1939

·         Kleur: 1947

 

Inhoud: Kuifje vindt een tas en brengt die terug naar de eigenaar. De buren van die man – inwoners van Syldavië – proberen Kuifje te dwarsbomen wat hen uiteindelijk zelf de das om doet. Kuifje gaat namelijk naar Syldavië om te weten te komen waarom ze hem uit de weg proberen te ruimen. Daardoor kan hij een complot tegen de koning kan verijdelen.

Titel: De krab met de Gulden Scharen

Originele titel: Le crabe aux pinces d’or

Eerste druk:

·         Zwart-wit: 1941

·         Kleur: 1953

 

Inhoud: Kuifje helpt Jansen en Janssen een moord op te lossen. Dat onderzoek leidt hem naar de Karaboudjan, een vrachtschip dat vol zit met opium. Hij wordt er gevangen genomen, maar weet te ontsnappen. Hij komt daarbij kapitein Haddock tegen, zatter dan ooit. Samen weten ze Allan toch kapot te krijgen.

Titel: De geheimzinnige ster

Originele titel: L’etoile mystérieuse

Eerste druk: 1942

 

Inhoud: Kuifje gaat raad vragen aan de sterrenwacht over een ster die zienderogen groter wordt. Het blijkt een meteoriet te zijn die enorm vlug op de aarde afkomt. Men kondigt het einde van de wereld al aan, maar gelukkig belandt het stuk dat niet verbrandt is door de dampkring in de Stille Oceaan. De chef van de sterrenwacht organiseert een expeditie, maar er zijn nog kapers op de kust…

Titel: Het geheim van de eenhoorn

Originele titel: Le secret de la Licorne

Eerste druk: 1943

 

Inhoud: Kuifje koopt een boot op de Oude Markt, maar 2 mensen proberen het al direct af te nemen. Eerst door geld aan te bieden, maar al gauw verdwijnt het schip. Kuifje neemt eerst de verkeerde van de 2 voor de dief. Na een tijdje wordt Kuifje echter gekidnapt. Hij weet natuurlijk te ontsnappen en met vele listen kan kapitein Haddock de vijand uiteindelijk verslaan.

Titel: De schat van Scharlaken Rackham

Originele titel: Le trésor de Rackham Le Rouge

Eerste druk: 1944

 

Inhoud: Kuifje treed in de voetsporen van een voorvader van kapitein Haddock die een schat zou verborgen hebben. Door een boek dat Haddock in het vorige verhaal vond, kunnen ze al vlug de plaats van een schipbreuk vinden. Tijdens die schipbreuk zou de bewuste voorvader als enige ontkomen zijn en de schat van de piraten (onder leiding van Scharlaken Rackham) ook meenemen. Ze vinden de schat uiteindelijk op de plaats waar ze begonnen waren met zoeken.

 

 

Naar pagina 2 van de Kuifje-reeks

 

 

©Joris’ productions