Pleegde  plagiaat met ?

 

m67jules.JPG (60054 bytes)Het staat als een paal boven water dat Kuifje en Jules Vernes boeken iets met elkaar gemeen hebben. Maar is Hergé daar wel schuldig aan? Volgens Brabantstrip (zie http://www.ping.be/brabantstrip/brabantstrip/artikels/Mag67.htm) zou de man die research deed voor Kuifje de schuldige zijn. Die Jacques van Melkebeke zou eventueel wel Jules Verne gelezen kunnen hebben en er enkele dingen uit gekopieerd hebben. De briefjes uit “Het geheim van de Eenhoorn” zouden uit een boek van Verne, meer bepaald “De kinderen van kapitein Grant”, komen.

 

Ook het maanavontuur zou gekopieerd kunnen zijn. Bij Verne werd de raket weliswaar in de lucht geschoten en niet aangedreven door een atoomraket zoals dat bij Hergé het geval is.

 

Wat dan wel weer meer gelijkenissen heeft is de sterrenwacht uit “De geheimzinnige ster”. Die komt letterlijk voor bij Jules Verne. Maar daar zou ook weerom iemand anders achter kunnen gezeten hebben!

 

En dan is er nog de gelijkenis tussen Jansen en Janssen. Ook dàt zou voorkomen bij Verne. Jawel, een identieke tweeling, of beter: dubbelgangers. Jansen en Janssen zijn namelijk GEEN familie van elkaar.

 

 

 

©Joris’ productions