Was  een COLLABORATEUR???

 

Er doen al jaren de geruchten dat Kuifje er voor gezorgd heeft dat Hergé een collaborateur werd. Hergé ging tijdens de oorlog immers werken voor het Duits gezinde “Le Soir”. “Le Vingtième Siècle” waar hij vroeger voor werkte, werd verboden door de bezettende Duitsers. Hergé zocht en vond onderdak bij één van de weinige kranten die wel nog mochten gedrukt worden van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog: Le Soir. Daardoor wordt Hergé nog steeds beschouwt als landverrader.

 

Op het internet (http://www.gebladerte.nl/10374l23.htm) kun je zien dat volgens sommige mensen Hergé door heel wat zaken als collaborateur en/of racist gezien wordt.

 

Ik deel die mening niet. Niet omdat ik een fan ben van Hergé, maar simelweg omdat de redens die ze op de site geven absurd zijn!

 

WO II

Toegegeven, Hergé was in de oorlog aan de slag bij een bezette krant én toegegeven “Blumenstein” is een Joodse naam. Die Blumenstein is tegenwoordig “Bohlwinkel”, een rijke man die in “De geheimzinnige ster” op geld uit is. Hergé zou naar eigen zeggen gedacht hebben dat de naam Amerikaans was, maar dat valt NATUURLIJK te betwijfelen. Misschien MOEST hij wel van de Duitsers? Wie zal het ons zeggen? Hergé alvast niet, want hij is dood.

 

Bange mensen

De buitenlandse mensen bij Kuifje waren allemaal bangeriken. Dat schijnt zo te zijn alleszins. Was dat wel zo? Oké, het is waar dat alle slechteriken blanken zijn en dat de andere rassen gewoon niet vredelievend zijn of soms bang, maar dat zegt toch niets? Het moet nu eenmaal Kuifje zijn die de held speelt, want hij is de held! En wat dan over Zorinno, de Peruaan uit “De Zonnetempel”? Of Tchang? Die zijn stuk voor stuk behulpzaam en vriendelijk! Geen grote helden, maar toch wel medewerkers die niet bang zijn.

 

Negers

Verder verklaren ze op die site dat Hergé Kuifje als overheerser naar Kongo laat gaan. Dat klopt, maar we mogen niet vergeten dat Hergé toen zo over Afrika dacht. En domme zwarten met bloedrode dikke lippen, tot daar aan toe. Hij kende de wereld niet, hij was jong en onervaren. Uiteindelijk werden de zwarten later veel veranderd. Minder racistisch, maar toch nog steeds. Nee, ook hier hebben we geen zekerheid van de waarheid.

 

Sahib

Kuifje wordt in Kuifje in Tibet aangesproken als “sahib”, wat meester betekent. Zou Hergé hier (weer) racistisch gehandeld hebben? Ook hier is het moeilijk te verklaren, maar het kon best zijn dat hij verkeerde bronnen had over die zaken.

 

Turken

Turken worden in België altijd scheef bekeken, en zeker in Brussel waar ook Hergé woont. Maar daarom de opkomst van een Turk als racistisch beschouwen? Nee, dat doe je toch niet? Kuifje zat nu eenmaal in een Arabisch land, en dan is het toch logisch dat je daar een Turk tegenkomt? In vroegere tijden was het wel een neger, maar die is vervangen. Als Hergé echt een racist was, dan had hij de zwarte man toch gewoon laten staan? En het was immers dicht bij een haven. Er lopen daar verschillende volkeren rond, dus ook zwarten. Zo gek is dat toch niet? Of misschien tekende Hergé wel graag zwarten?

 

Nee, Hergé als racist of collaborateur bekijken, dat is wat overdreven. Misschien gewoon multicultureel en neutraal?